Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

Λάμπες Εξοικονόμησης

Αν και οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας θεωρούνται ακριβές για την τσέπη του μέσου καταναλωτή, εντούτοις τα πλεονεκτήματα που δίνουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τελικά είναι οικονομικά συμφέρουσες σε βάθος χρόνου... Επιλέγουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας γιατί...
-Καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια από τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως
-Έχουν διάρκεια ζωής 8-12 χρόνια
-Η χρήση τους μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12 ευρώ περίπου ανά λάμπα
-Με τη χρήση μιας λάμπας εξοικονόμησης γλιτώνουμε την ατμόσφαιρα από 116 κιλά ρύπων διοξειδίου του άνθρακα περίπου το χρόνο, αφού αυτή επιβαρύνει μόλις με 29 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
- Μας φαίνονται πιο ακριβές από τις λάμπες πυρακτώσεως - αν όμως υπολογίσουμε το συνολικό κόστος (αγοράς και ηλεκτρικού ρεύματος) για 5 χρόνια χρήσης, αυτό ανέρχεται σε μόλις 23 ευρώ! (Υπολογίζουμε μια μέση τιμή αγοράς 8 ευρώ συν 3 ευρώ περίπου το χρόνο σε κατανάλωση ρεύματος).
-Κυκλοφορούν πλέον σε μεγάλη ποικιλία που μπορεί να καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες και τα γούστα.
-Ας μην ξεχνάμε ότι όσο καλύτερης ποιότητας είναι η λάμπα εξοικονόμησης, τόσο καλύτερο θα είναι το φως της
-Δεν επηρεάζουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου - μας προσφέρουν αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν όταν τις αγοράσαμε: φωτισμό.
-Η στροφή στις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα θα περιόριζε σημαντικά την ανάγκη για την κατασκευή νέων ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.
-Είναι φιλικές προς το κλίμα

Δεν χρησιμοποιούμε κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως γιατί...

-Το 90% της ενέργειας που καταναλώνουν γίνεται θερμότητα και χάνεται. Όταν το κλίμα καταστρέφεται, δεν έχουμε περιθώρια για σπατάλες.
-Έχουν διάρκεια ζωής το πολύ 1 χρόνο.
-Η χρήση τους "φουσκώνει" το λογαριασμό της ΔΕΗ.
-Η μέση χρήση μιας λάμπας πυρακτώσεως επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 150 κιλά περίπου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
-Μας φαίνεται ότι έχουν αμελητέο κόστος - αν όμως υπολογίσουμε το συνολικό κόστος (αγοράς και ηλεκτρικού ρεύματος) για 5 χρόνια χρήσης, αυτό ανέρχεται σε 78 ευρώ! (Υπολογίζουμε μια μέση τιμή αγοράς 0,60 ευρώ συν 15 ευρώ περίπου το χρόνο σε κατανάλωση ρεύματος).
-Μπορεί να νομίζουμε ότι έχουν καλύτερο φως και υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποικιλία - μάλλον όμως δεν έχουμε ψάξει και πολύ τις λάμπες εξοικονόμησης τελευταία.
-Το καλοκαίρι αυξάνουν τη θερμοκρασία ενός δωματίου - μάλλον κάτι δεν πάει καλά, εμείς δεν τις αγοράσαμε για φωτισμό;
-Αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας της χώρας και επομένως τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου.
-Καταστρέφουν το κλίμα.

2 σχόλια:

Stelios είπε...

Παρεμπιπτόντως θέλουν και περίπου 10-15 δευτερόλεπτα μέχρι ο φωτισμός τους να μεγιστοποιηθεί.., λεπτομέρεια μεν αλλά μπορεί να γίνει ενοχλητική τη στιγμή που οι λαμπτήρες πυρακτώσεως ανάβουν στιγμιαία (δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός , εννοώ πως εαν η λάμπα είναι κλειστή για λίγη ώρα, 20 λεπτά και πάνω, οταν την ανάψεις ο φωτισμός της είναι λιγότερος απο αυτόν που θα έπρεπε, στη συνέχεια με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται και σε περίπου 10-15 sec έχει το μέγιστο φωτισμο της, αυτό παρατηρήθηκε σε μια OSRAM 11W), πρόβλημα που λύνεται εύκολα αν μένει ανοικτή συνεχώς αλλα σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση ενέργειας δεν θα έχει και μεγάλη διαφορά

Stelios είπε...

Διόρθωση 20 δευτερόλεπτα χρειάζεται, με συγχωρείτε για το spam :)