Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Ο ήλιος, πηγή ενέργειας

Η πηγή ενέργειας του μέλλοντος είναι ουράνιο δώρο

Ο ήλιος μας χαρίζει ζεστασιά, ζωή και ενέργεια. Λάμπει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια καθημερινά και φωτίζει τη γη μας.
Εντυπωσιακό είναι ότι κάθε ώρα φτάνει στην επιφάνεια της γης τόση ενέργεια, όση καταναλώνει η ανθρωπότητα σε ένα χρόνο.
Επιπλέον, η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας, που φτάνει στη γη, υπερβαίνει παγκόσμια κατά 10.000 μέχρι 15.000 φορές την ενέργεια που είναι αναγκαία.
Η ανάγκη του ανθρώπου για ενέργεια, ανεβαίνει συνεχώς. Οι πηγές που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για παραγωγή ενέργειας, βρίσκονται κυρίως στο εσωτερικό της γης και είναι πεπερασμένες.
Η κατ' αυτόν τον τρόπο παραγωγή ενέργειας, σημαίνει συχνά μια σοβαρή επέμβαση στο βιότοπό μας. Τι είναι λοιπόν προτιμότερο για μας, από μια ατελείωτη πηγή ενέργειας που μας χαρίζει καθημερινά ο ουρανός και που τώρα έχουμε τη δυνατότητα να την χρησιμοποιούμε;

Η κατευθείαν μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα λέγεται Φωτοβολταϊκή (Photovoltaik), ή αλλιώς, φωτοβολταϊκό αποτέλεσμα.
Η φωτοβολταϊκή θεωρείται η μελλοντική μορφή παραγωγής ενέργειας.
Σήμερα ήδη μειώνονται εκατομμύρια τόννοι βλαβερού για το περιβάλλον διοξειδίου του άνθρακα (CO2), και αυτό οφείλεται στην παραγωγή ενέργειας κατ' αυτόν τον τρόπο.

Για να εγκαταστήσετε μια Ηλιακή εγκατάσταση με ισχύ 1kWp, χρειάζεστε επιφάνεια με έκταση 10 τετραγωνικών μέτρων. Συνήθως, μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 1 kWp παράγει το χρόνο κατά μέσον όρο 1.250 kWh (κιλοβάτ την ώρα) στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και μέχρι 1.600 kWh στο νοτιότερο νησί της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: