Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Ο θησαυρός της Γης ανεξάντλητη πηγή ενέργειας

Ο θησαυρός της Γης στον κήπο σας

Ένας θησαυρός μέσα στο δικό σας οικόπεδο περιμένει να τον ανακαλύψετε.
Οι ποσότητες ενέργειας κάτω από τα πόδια μας είναι ανεξάντλητες και ασύλληπτες για τα ανθρώπινα μέτρα.

Η κατασκευή είναι απλή. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται και η επεξεργασία τους είναι γνωστά και αξιόπιστα εδώ και δεκαετίες.

Η Αντλία θερμότητας συνήθως εγκαθίστανται στο υπόγειο του κτιρίου.

Η γεώτρηση ολοκληρώνεται σε μια με δύο ημέρες.

Οι γεωεναλλάκτες παραμένουν άφθαρτοι και δεν διαβρώνονται όπως άλλες εξωτερικές εγκαταστάσεις.

Ο κήπος παραμένει ελεύθερος για κάθε χρήση.


Θέρμανση - Ψύξη

Δυνατότητες σύνδεσης με:

  • Καλοριφέρ
  • Θερμαντικά Σώματα
  • Κεντρικό Κλιματισμό
  • Ενδοδαπέδια
  • Ηλιακά θερμοσίφωνα
  • Συστήματα οροφής
  • Συστήματα Τοίχων
  • Fan Coils
  • Convectors
Ενδοδαπέδια / Τοίχων / Οροφής
Οι σωλήνες θέρμανσης - ψύξης τοποθετούνται στο δάπεδο, τον τοίχο, ή σε μια ψευδοροφή. Το συγκεκριμένο σύστημα θέρμανσης εξοικονομεί χώρο και δημιουργεί θαλπωρή ενώ προσφέρει και ψύξη. Το καλοκαίρι, η λειτουργία του συστήματος αντιστρέφεται με το γύρισμα ενός διακόπτη.
-> Θέρμανση Οροφής (Zehnder)







Ψυκτικό Σώμα (Zehnder) <-

-> Ενδοδαπέδια Θέρμανση









Θερμαντικό Σώμα <-
Καλοριφέρ - Fan Coils
Ειδικά για την θέρμανση με σώματα, διατίθεται ένα ειδικό ψυκτικό υγρό για τις αντλίες θερμότητας της, το οποίο επιτρέπει θερμοκρασίες προσαγωγής μέχρι και 70 βαθμούς κελσίου ώστε να επιτυγχάνεται και εδώ ένας πολύ υψηλός βαθμός εξοικονόμησης ενέργειας.


Λειτουργία
Γεωθερμία Εδάφους και υπόγειων υδάτων

Αντλίες θερμότητας Μέθοδος Εδάφους - Νερού
Η θερμοκρασία του εδάφους στα 100 μ. είναι σταθερή, στους 15 βαθμούς κελσίου, όλο το χρόνο.

Οι γεωεναλλάκτες συλλέγουν την θερμοκρασία του εδάφους και την μεταφέρουν στην αντλία θερμότητας. Η κατοικία/το κτίριο σας θερμαίνεται το χειμώνα και ψύχεται το καλοκαίρι, ενώ έχετε ταυτοχρόνως ζεστό νερό, όλο το χρόνο.

Η τεχνογνωσία στα συστήματα αυτά, εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια χρήσης της επένδυσης (πάνω από 100 έτη).







Αντλίες Θερμότητας Μέθοδος Νερού - Νερού
Όταν ο υδροφόρος ορίζοντας ευρίσκεται σε μικρότερο βάθος από τα 100 μ., τότε χρησιμοποιούνται τα υπόγεια ύδατα ως πηγές θερμοκρασίας, αντί για το έδαφος.

Το παραπάνω σύστημα ενδείκνυται και σε περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα.

Η Μέθοδος Νερού - Νερού έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με τη Μέθοδο Εδάφους - Νερού παρέχοντας θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Γεωθερμικός κλιματισμός (Εφαρμογές)

Ο γεωθερμικός κλιματισμός στο κτίριο μπορεί να εφαρμοστεί με τέσσερα συστήματα*

Κλασσική επιδαπέδια θέρμανση - δροσισμός
Η ποιότητα της θέρμανσης είναι ασύγκριτα ανώτερη από οποιοδήποτε άλλο σύστημα διανομής καθώς είναι ομαλή και ομοιόμορφη χωρίς την ύπαρξη ψυχρών ή θερμών σημείων στο χώρο.








Ενδοδαπέδια θέρμανση - ψύξη
Ενσωματώνει τους σωλήνες του συστήματος μέσα στο μπετό κάθε πλάκας του κτιρίου, έτσι μειώνεται σημαντικά σημαντικά το κόστος κατασκευής, αξιοποιείται καλύτερα το ωράριο χαμηλού τιμολογίου της ΔΕΗ και εξασφαλίζεται η ψύξη του κτιρίου.






Επιτοίχια θέρμανση - ψύξη
Εξασφαλίζει ομαλή και ομοιόμορφη θέρμανση και ικανοποιεί τις ανάγκες ψύξης κατά 100%. Το δίκτυο των σωληνώσεων μπορεί να τοποθετηθεί τόσο στο σοβά όσο και στο κέντρο της τοιχοποιίας.








Fan coil
Τα σώματα εξαναγκασμένης κυκλοφορίας (Fan coil) μπορούν να θερμάνουν άμεσα ένα χώρο και σε συνδυασμό με τη χρήση κατάλληλων αεραγωγών καλύπτουν απαιτήσεις εξαερισμού. Είναι ιδανικά για χώρους συνάθροισης κοινού και εξοχικές κατοικίες.






* Και τα τέσσερα συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν τόσο με συμβατικές μεθόδους θέρμανσης (λέβητας) και ψύξης (chiller) όσο και με συστήματα που εκμεταλλεύονται τις ήπιες μορφές ενέργειας π.χ. Ηλιακοί συλλέκτες, λέβητες βιομάζας, κ.λ.π.

Στο γεωθερμικό κλιματσιμό το ζεστό νερό χρήσης παράγεται δωρεάν κατά τη θερινή περίοδο αφού αποτελεί παραπροϊόν της διαδικασίας ψύξης. Κατά τη χειμερινή περίοδο το ζεστό νερό που μπορεί να παραχθεί από τις Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας είναι πολύ πιο οικονομικό από οποιοδήποτε άλλο σύστημα.

(Διαφημιστικό φυλλάδιο Energy Homes)

Γεωθερμικός κλιματισμός (Τεχνικά Χαρακτηριστικά)

Γεωθερμικοί εναλλάκτες κλειστού κυκλώματος
Αποτελούνται από ένα υπόγειο ή υποθαλάσσιο δίκτυο, από υψηλής αντοχής σωλήνες, που λειτουργεί ως εναλλάκτης θερμότητας. Για να συλλέξουμε θερμότητα από τη γη τροφοδοτούμε το δίκτυο με ψυχρό νερό το οποίο θερμαίνεται από την πιο ζεστή γη.

Γεωθερμικοί εναλλάκτες ανοικτού κυκλώματος
Αξιοποιούν κάποια διαθέσιμη πηγή νερού (ποτάμι, πηγάδι, θάλασσα κ.α.) για την άμεση τροφοδοσία της αντλίας θερμότητας. Το νερό αφού αποδώσει στην αντλία θερμότητας ή παραλάβει θερμότητα από την αντλία, διοχετεύεται ξανά στο περιβάλλον απ' όπου πτοήλθε.


Αντλίες θερμότητας
Ο ηλεκτρισμός στον γεωθερμικό κλιματισμό καταναλώνεται σε έναν ηλεκτροκινητήρα που συμπιέζει το freon 407. Το συμπιεσμένο freon 407 είναι ζεστό και υγροποιείται αποδίδοντας μας την απαραίτητη θερμότητα που χρειαζόμαστε για να ζεσταθούμε. Όταν εκτονώσουμε το υγροποιημένο freon 407 αυτό εξατμίζεται απορροφώντας θερμότητα και δημιουργεί ψύξη. Η πιο γνωστή αντλία θερμότητας είναι το ψυγείο.
















(Διαφημιστικό φυλλάδιο Energy Homes)

Γεωθερμικός κλιματισμός

Η εναλλακτική πρόταση θέρμανσης - ψύξης που εξασφαλίζει:

  • Οικονομική και καθαρή θέρμανση και ψύξη
  • Άριστες συνθήκες θερμικής άνεσης του χώρου όλο το 24ωρο
  • Ανεξαρτησία από το πετρέλαιο
  • Σύστημα φιλικό προς το περιβάλλον
  • Ολοκληρωμένη λύση και εγκατάσταση στην οικοδομή σας
  • Χαμηλό κόστος συντήρησης συγκριτικά με τα συμβατικά συστήματα

Το γεωθερμικό σύστημα
εκμεταλλεύεται τη σταθερή θερμοκρασία της γης για να θερμάνει ή και να ψύξει το κτίριο.
λειτουργεί με:

  • γεωθερμικούς εναλλάκτες,
    ένα δίκτυο σωληνώσεων, μέσα στο οποίο υπάρχει νερό (κλειστό κύκλωμα) και το οποίο απλώνεται σε χαντάκια όπου υπάρχει διαθέσιμη ελεύθερη έκταση οικοπέδου ή σε πολλαπλές κάθετες γεωτρήσεις όπου υπάρχει περιορισμένη ή βραχώδη έκταση.
    Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν υπόγεια ύδατα, μια μικρή λίμνη ή ακόμα και η θάλασσα, με γεωθερμικούς εναλλάκτες ανοικτού κυκλώματος
  • αντλίες θερμότητας
    όπου φτάνει το νερό από το δίκτυο του γεωθερμικού εναλλάκτη - σε σταθερή θερμοκρασία - και χρησιμοποιείται για να αυξήσει τη θερμοκρασία του κτιρίου (θέρμανση) ή και να τη μειώσει (ψύξη).
Τι μπορείς να περιμένεις από ένα γεωθερμικό σύστημα;
Οικονομία: Τα γεωθερμικά συστήματα μειώνουν το κόστος θέρμανσης έως και 70% και το κόστος ψύξης έως και 60% και παρέχουν ζεστό νερό χρήσης για τις ανάγκες της κατοικίας.

Περιβάλλον: Τα γεωθερμικά συστήματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, επίσης μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο και να πολλαπλασιάσουν την αποτελεσματικότητα άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αξιοπιστία: Τα γεωθερμικά συστήματα διαρκούν περισσότερο από τα συμβατικά καθώς αποτελούν "κλειστά" συστήματα.
Οι γεωθερμικοί εναλλάκτες κατασκευάζονται από πιστοποιημένους πλαστικούς σωλήνες και μπορούν να λειτουργούν αποδοτικά πενήντα χρόνια μετά την εγκατάστασής τους.

Λιγότερη συντήρηση: Έχοντας ένα παρόμοιο τρόπο κατασκευής με αυτό των ηλεκτρικών ψυγείων οι Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας έχουν πολύ λίγα κινούμενα εξαρτήματα που θα μπορούσαν να χαλάσουν.

Λιγότερος θόρυβος: Εκτός από μια απαλή δροσιά το καλοκαίρι και μια γλυκιά ζέστη το χειμώνα τα γεωθερμικά συστήματα δεν αφήνουν κανένα άλλο ίχνος της παρουσίας τους.

Χάρτες Φωτοβολταϊκού Δυναμικού σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο.

Παρακάτω εμφανίζονται δύο χάρτες του ηλιακού φωτοβολταϊκού δυναμικού της Ευρώπης, της Ελλάδας και της Κύπρου.


Χάρτης Φωτοβολταϊκού Δυναμικού στην Ευρώπη

Χάρτης Φωτοβολταϊκού Δυναμικού στην Ελλάδα

Χάρτης Φωτοβολταϊκού Δυναμικού στην Κύπρο

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

2 Λόγια για τη Μόνωση

Η σύγχρονη τεχνική των κτιρίων δίνει μεγάλη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και ταυτόχρονα στην δομική προστασία, την χρονική προοπτική και τις καιρικές επιδράσεις. Τείνει πλέον να θεωρείται αυτονόητη και αναγκαία η θερμομόνωση και η στεγάνωση των κτιρίων από τα θεμέλιά τους έως την τελική στέγη.
Στην εποχή μας είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να εξοικονομούμε ενέργεια θέρμανσης και κλιματισμού, ηλεκτρική και άλλη, μειώνοντας το αναγκαίο κόστος λειτουργίας της οικίας και απελευθερώνοντας την ποιότητα ζωής και την άνεση διαβίωσης με ένα τρόπο που δεν είναι χρηματοβόρος, που δεν έχει κόστος λειτουργίας και συντήρησης, και που παράλληλα προστατεύει τα δομικά υλικά από αλλοιώσεις φθορές και επιδράσεις, ποικίλων καιρικών συντελεστών.

Η στεγάνωση είναι επιβεβλημένη γιατί προστατεύει το κτίριο από αλλοιώσεις, συναφείς με την υγρασία
α) περιπτώσεις παγετού που μπορούν να αποσαθρώσουν μπετά και να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις και στον οπλισμό του σκυροδέματος.
β) Ανάπτυξη μυκήτων που σε συνδυασμό με θερμικούς παράγοντες μπορούν να καταστρέψουν την βαφή των μπετών και των τοίχων και να υποβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μέσα και γύρω από το κτίριο.
γ) Κίνδυνος καταστροφής των ηλεκτρικών κυκλωμάτων από βραχυκυκλώματα.
δ) Υγρασία επίσης στο εσωτερικό των κτιρίων δημιουργεί προβλήματα υποβάθμισης της υγείας και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις προδιαθέσεως άσθματος ή άλλων πνευμονικών και δερματικών
ασθενειών.
Αν το ταβάνι μας δεν παρουσιάζει φαινόμενα υγρασίας αυτό δε σημαίνει ότι η ταράτσα δε χρειάζεται στεγανοποίηση.

Η αυξημένη υγρασία αλλάζει τον ιονισμό του περιβάλλοντος ο οποίος είναι καθοριστικός παράγοντας για την ευεξία ή την καχεξία, για την υγεία ή την προδιάθεση ασθενειών του ανθρώπου. Πέραν αυτών η εσωτερική αύξηση και διοχέτευση του νερού δημιουργεί χρόνια ταλαιπωρία στους κατοίκους, άγχος, αισθητική υποβάθμιση της διαβίωσης και φθορές του εσωτερικού εξοπλισμού των σπιτιών.

χρησιμότητας της στεγάνωσης, που αδυνατεί να προσφέρει τόσο η αστεγάνωτη πλάκα μπετού, όσο και η κεραμοσκεπή. Είναι ο περιορισμός της απαγωγής τηςΑξίζει να προσθέσουμε και ένα πρόσθετο παράγοντα θερμότητας μέσω της μεταφοράς υγρασίας που είναι παράγοντας του θερμικού ισοζυγίου του εσωτερικού χώρου κατοικίας. Ωστόσο εκείνο που καθιστά τη στεγάνωση απολύτως αναγκαία, ακόμα και σε περιπτώσεις κεραμοσκεπής, είναι η ικανότητά της να διατηρεί αναλλοίωτη, χωρίς προβλήματα μακρόβια και χωρίς ταλαιπωρίες, την κατάσταση του κτιρίου. Αυτό είναι άκρως σημαντικό, αν σκεφθούμε πως οριακές ακόμη και μικρές βλάβες μπορούν να έχουν καθοριστικές επιπτώσεις και να είναι πολύ δαπανηρές στην διόρθωσή τους.

Πρέπει ακόμη να προσθέσουμε ότι ιδιαίτερες ανάγκες για στεγάνωση εμφανίζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την θέση της κατοικίας. Αν η θέση της κατοικίας είναι παραθαλάσσια, αν είναι σε μέρη με αυξημένη και χρόνια υγρασία, αν η οικοδομή είναι παλαιά, είναι φανερό ότι η στεγάνωση είναι επιτακτική και δεν επιδέχεται αναβολής.
Παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε ότι όπως και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται επιλογή κατάλληλων υλικών με δεδομένο ότι υπάρχουν μονωτικά - στεγανωτικά υλικά που είναι ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία, στις έντονες κλιματικές μεταβολές και σε άλλους συντελεστές. Όλοι αυτοί οι παράγοντες απαιτούν υπεύθυνη τεχνογνωσία, ορθή επιλογή των υλικών και κατάλληλο τρόπο εφαρμογής, ώστε να συνδυάζεται το μακροχρόνιο όφελος, η θεραπεία του άμεσου προβλήματος και η ουσιαστική μείωση του κόστους.
Γι` όλα αυτά χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση από υπεύθυνους τεχνικούς.
Πέραν της στεγάνωσης, που προστατεύει από την υγρασία και τα προβλήματά της, το ίδιο σημαντική είναι και η προστασία του κτιρίου από τους θερμικούς συντελεστές και τις μεταβολές θερμοκρασίας.
Η θερμομόνωση μπορεί να προσφέρει προστασία από το κρύο ενώ η κεραμοσκεπή αδυνατεί σε αυτό το σημείο. Σημειώνουμε ακόμα ότι η θερμομόνωση σε αντίθεση με την κεραμοσκεπή δεν έχει κόστος συντήρησης, ενώ προσφέρει την εξωτερική επιφάνεια της στέγης σε δυνατότητα χρήσης.
Δεν είναι μόνο ότι είναι λειτουργικός αδάπανη η θερμομόνωση, αλλά επίσης προσφέρει και απόσβεση της δαπάνης εγκατάστασής της μέσα από την σημαντικότατη μείωση κατανάλωσης καυσίμων για θέρμανση τις κρύες περιόδους και κλιματισμού - ψύξης στις θερμές περιόδους.
Σημειώνουμε επίσης και την εξοικονόμηση εξόδων βαφής με δεδομένο ότι η θερμομόνωση σε συνδυασμό με την στεγάνωση προστατεύει καθοριστικά από μυκητολογική αλλοίωση των τοίχων, καθώς επίσης ότι η θερμομόνωση προστατεύει το εσωτερικό περιβάλλον από μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας (δημιουργεί ισοκατανομή θερμότητας στο χώρο) και έτσι αντισταθμίζει και προβλήματα που υπάρχουν από την θέση του αισθητήρα - ρυθμιστή της θερμοκρασίας και από τις ατέλειες στις θέσεις των θερμαντικών και κλιματιστικών σωμάτων.
Επιπλέον μειώνονται οι αναγκαίες ώρες λειτουργίας των κλιματιστικών ψύξης το καλοκαίρι με δύο σημαντικές επιπτώσεις α) την μείωση του κόστους ψύξης και β) με την προστασία της ποιότητας της ατμόσφαιρας, που υποβαθμίζεται από τα προβλήματα του τεχνητού ψυχρού κλίματος, με μακροχρόνιες σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Στο τομέα των γυψοσανίδων που αφορούν την εσωτερική και περιφερειακή ξηρή δόμηση, η εταιρεία μας έχει να προσφέρει με υπευθυνότητα, πλήθος εναλλακτικών λύσεων σε συνδυασμό με μηχανικές - θερμομονωτικές αισθητικές και άλλες ποιότητες, που συμβάλλουν στο να προτιμά ο καταναλωτής την ποιοτικότερη λύση, χωρίς ρύπανση, με ελαχιστοποίηση των απαιτουμένων πρόσθετων εργασιών, που επιταχύνουν τον τρόπο κατασκευής, με μείωση του δομικού φορτίου (αντισεισμικές προδιαγραφές κ.λ.π.), ενώ παράλληλα διατηρείται η δυνατότητα ανακατασκευής των διαιρέσεων, αφού τα ξηρά υλικά μπορούν να ανασυνταχθούν κατ’ επιλογή.
Η θερμομόνωση δίνει ενεργειακή αυτοτέλεια στο σπίτι, διασφαλίζει συνέχεια και ομαλότητα στην μετάβαση από εποχή σε εποχή και διαχέει τα ωφελήματά της σε κάθε περίπτωση με ένα τρόπο συνεπή και αποδοτικό, ώστε να έχουμε ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, κάτι που ούτε στο τομέα της καλοκαιρινής περιόδου δεν μπορεί να το προσφέρει η κεραμοσκεπή.
Η θερμομόνωση σε περίπτωση μελλοντικής καθ’ ύψους δόμησης μετά από κατάλληλη επιλογή υλικών μπορεί να αποικοδομηθεί και να τοποθετηθεί στην τελική ταράτσα με αμελητέες φθορές, πράγμα που είναι απογορευτικό στην περίπτωση της κεραμοσκεπής. ΄Ετσι η θερμομόνωση σας παρέχει και μία ευκαιρία να αναπτύξετε το κτίριο σας σε περίπτωση που αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης.
Η σημασία της στεγάνωσης και η θερμομόνωση αναδεικνύεται και σε ειδικούς χώρους.
Σε χώρους όπου υπάρχει αυξημένη ηχητική ρύπανση εφαρμόζεται ηχομόνωση που προστατεύει τον ιδιωτικό χώρο από την αδιακρισία του περιβάλλοντος.
Ειδικές εφαρμογές ακόμη γίνονται σε ζαρντινιέρες, σε μπάνια ειδικών προδιαγραφών, σε πισίνες, σε δεξαμενές, σε θεμέλια, σε χώρους κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται ειδικές γνώσεις, κατάλληλα υλικά και εξειδικευμένα συνεργεία. Η νέα εποχή του κτιρίου, η νέα εποχή των τεχνικών παρεμβάσεων και του τεχνικού περιβάλλοντος, είναι και η εποχή της σύγχρονης μόνωσης και στεγάνωσης. Οι ορίζοντες και οι προοπτικές της μόνωσης και της στεγάνωσης, στην προχωρημένη εποχή των δομικών υλικών αναδεικνύεται και στα μεγάλα έργα όπως τα έργα του Εύηνου, που είναι έργα κατ` εξοχήν στεγανωτικά, η δημιουργία τεχνητών λιμνών για έλεγχο των υδάτινων αποθεμάτων, το μετρό κ.λ.π

Θερμομόνωση

Η Πρόκληση

Όπως γνωρίζει ο κάθε αρχιτέκτονας ο καλός σχεδιασμός δεν λαμβάνει υπόψη μόνο την αισθητική του κτηρίου. Η προστασία από τις εξωτερικές αλλαγές θερμοκρασίας είναι βασική για οποιοδήποτε χώρο. Το να διατηρείται η εσωτερική θερμοκρασία με αποδεχτό κόστος και μη σπατάλη ενέργειας πρέπει να υπολογιστεί σε κάθε σχέδιο. Υπάρχουν πολλά υλικά που μπορούν να προσφέρουν μονώσεις αλλά δεν προσφέρουν διαύγεια, την σκληράδα και την αντοχή σε καιρικές και χημικές αλλαγές.
Η Λύση

Είναι γνωστό ότι το συνηθισμένο τζάμι δεν προσφέρει ικανοποιητική θερμομόνωση. Με το μονωτικό γυαλί (double glazing) που αποτελεί από δύο φύλλα γυαλιού με αέρα στην μέση όμως αλλάζουμε την εικόνα. Μια άλλη λύση είναι η χρήση εξειδικευμένων αντανακλαστικών γυαλιών (reflective). Εδώ συνδυάζεται χρωματιστή ή καθαρή μεμβράνη με αντανακλαστική επιφάνεια του γυαλιού, μειώνοντας την ποσότητα θέρμανσης από ηλιοακτίνες που μπαίνουν στο χώρο. Με γυαλιά με χρώμα (φιμέ) μπορούμε επίσης να έχουμε ως αποτέλεσμα να αφήνουν πάνω από 70% του φωτός να μπει στον χώρο ενώ κόβουν πάνω από 50% της ζέστης που φέρνουν οι ακτίνες του ηλίου.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Επενδύστε στα φωτοβολταϊκά για το σπίτι σας

Εξοικονόμηση Χρημάτων

Είστε ιδιοκτήτης του σπιτιού σας. Τώρα, μπορείτε να γίνετε και ιδιοκτήτης της ενέργειας σας. Γιατί να πληρώνετε την ηλεκτρική ενέργεια στο κρατικό μονοπώλιο της Δ.Ε.Η. (που σας χρεώνει όσο θέλει) όταν μπορείτε να κατέχετε την δική σας πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα 30 χρόνια.
Στη χώρα μας οι περισσότεροι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από τον Νόμο 3826/2006 και να γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, εξοικονομώντας χρήματα και, ταυτόχρονα, προστατεύοντας το περιβάλλον.
Πως; Εγκαθιστώντας ένα απλό σύστημα ηλιακών συλλεκτών.


Βασικά κόστη και χρηματοδότηση

Ο Νόμος 3826/2006 και οι συνοδεύουσες εγκύκλιοι δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της επιδότησης του αρχικού κόστους εγκατάστασης καθώς και διασφαλισμένες τιμές πώλησης προς το εθνικό δίκτυο.* Για τις εφαρμογές παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, η αρχική επιδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 60% και η τιμή πώλησης τα 0,45 λεπτά ανά KWh. Αυτό, πρακτικά σημαίνει, ότι το κράτος επιδοτεί μέχρι και 3.500 ευρώ ανά εγκατεστημένο kW ισχύος και διασφαλίζει ότι η τιμή πώλησης προς το εθνικό δίκτυο θα είναι έως και τριπλάσια της τιμής αγοράς συμβατικής ενέργειας από τη Δ.Ε.Η.**
Η διάρκεια της επιδότησης, που φτάνει τα 20 χρόνια, μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια, αφού παρέχεται ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ εγγύηση για ΟΛΟ τον εξοπλισμό. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει κανένα "απρόοπτο" γεγονός που θα σας στερήσει την απόδοση της επένδυσή σας.

*Η διασφάλιση τιμής ισχύει για 10 + 10 έτη.
**Μηνιαίο δελτίο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας & πρώτων υλών, έκδοσης διεύθυνσης υλικού & προμηθειών - μεταφορών, Δ.Ε.Η. Α.Ε. Σεπτέμβριος 2006.

Παρακάτω θα δοθεί ένα παράδειγμα του συστήματος SUN - DAY το οποίο είναι ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τα συστήματα SUN -DAY μετατρέπουν αυτόματα το ηλιακό φως σε ηλεκτρικό ρεύμα σίγουρα, εξασφαλισμένα και χωρίς κανένα θόρυβο. Τα συστήματα αυτά περιέχουν όλα τα απαιτούμενα εξαρτήματα για μια πλήρη και εύκολη εγκατάσταση. Τα panels είναι 165 Wp, πολυκρυσταλλικού πυριτίου, με εγγύηση 25 ετών, με ενσωματωμένες διόδους και πλαίσιο από ανοδιωμένο αλουμίνιο. Τα πλαίσια στήριξης που περιλαμβάνονται στη συσκευασία έχουν κατασκευαστεί από ισχυρές διατομές γαλβανισμένου σιδήρου και ανοδιωμένο αλουμίνιο, σχεδιασμένα για εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση. Όλα τα συστήματα περιλαμβάνουν μετατροπείς συνεχούς σε εναλλασσόμενο ρεύμα με αποτέλεσμα όλες οι συσκευές να λειτουργούν κανονικά χωρίς καμιά μετατροπή και με ασφάλεια. Επίσης, περιλαμβάνουν συστήματα αντικεραυνικής προστασίας, ρυθμιστές φόρτισης καθώς και σύστημα γείωσης. Όλα τα συστήματα περιέχουν σύστημα συσσωρευτών για τη λειτουργία ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης, περιέχεται σύστημα αυτόματης ζεύξης με ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (option) ή / και σύνδεσης με ανεμογεννήτρια. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά φαίνονται παρακάτω:

  • SD-1400
    • Ονομαστική Ισχύς (W) -> 1320
    • Αριθμός πλαισίων (Wp) -> 8*165
    • Επιφάνεια (m2) -> 9,36
    • Ρυθμιστής φόρτισης (A) -> 1*40
    • Μετατροπέας (W) -> 4000
    • Τάση Εξόδου (V) -> 220 / 50-60 Hz
    • Συσσωρευτές / Τάση (V)/Ah -> 4/6/370
    • Χωρητικότητα μέχρι 80%
      αποφόρτιση (kWh)
  • SD-2000
    • Ονομαστική Ισχύς (W) -> 1980
    • Αριθμός πλαισίων (Wp) -> 12*165
    • Επιφάνεια (m2) -> 14,04
    • Ρυθμιστής φόρτισης (A) -> 1*60
    • Μετατροπέας (W) -> 4000
    • Τάση Εξόδου (V) -> 220 / 50-60 Hz
    • Συσσωρευτές / Τάση (V)/Ah -> 4/6/370
    • Χωρητικότητα μέχρι 80% -> 7,1
      αποφόρτιση (kWh)
  • SD-3000
    • Ονομαστική Ισχύς (W) -> 2970
    • Αριθμός πλαισίων (Wp) -> 18*165
    • Επιφάνεια (m2) -> 21,06
    • Ρυθμιστής φόρτισης (A) -> 2*40
    • Μετατροπέας (W) -> 4000
    • Τάση Εξόδου (V) -> 200 / 50-60 Hz
    • Συσσωρευτές / Τάση (V)/Ah -> 8/6/300
    • Χωρητικότητα μέχρι 80% -> 11,5
      αποφόρτιση (kWh)

Επένδυση στα φωτοβολταϊκά

Εξοικονόμηση Χρημάτων

Έχετε στην κατοχή σας κάποια έκταση, μικρή ή μεγάλη, την οποία δεν ξέρετε πως θα την εκμεταλλευτείτε; Ήρθε η ώρα να γίνετε παραγωγός ενέργειας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια έκταση με άπλετο ήλιο, ώστε να εγκαταστείσετε ένα σύστημα ηλιακών συλλεκτών και να πουλάτε το ρεύμα στην Δ.Ε.Η. Όσο μεγαλύτερη η έκταση τόσο μεγαλύτερο το σύστημα που μπορεί να εγκατασταθεί και τόσο μεγαλύτερο το κέρδος που θα έχετε.


Βασικά κόστη και χρηματοδότηση


Ο Νόμος 3826/2006 και οι συνοδεύουσες εγκύκλιοι δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της επιδότησης του αρχικού κόστους εγκατάστασης καθώς και διασφαλισμένες τιμές πώλησης προς το εθνικό δίκτυο.* Για τις εφαρμογές παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, σημαίνει, ότι το κράτος επιδοτεί μέχρι και 3.500 ευρώ ανά εγκατεστημένο KW ισχύος και διασφαλίζει ότι η τιμή πώλησης προς το εθνικό δίκτυο θα είναι έως και τριπλάσια της τιμής αγοράς συμβατικής ενέργειας από τη Δ.Ε.Η.** Η διάρκεια της επιδότησης, που φτάνει τα 20 χρόνια, μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια, αφού παρέχεται ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ εγγύηση για ΟΛΟ τον εξοπλισμό. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει κανένα "απρόοπτο" γεγονός που θα σας στερήσει την απόδοση της επένδυσή σας.

Το μέγεθος του συστήματος που μπορείτε να εγκαταστείσετε εξαρτάται από το μέγεθος και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της έκτασης που διαθέτετε. Η έκταση αυτή μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η ταράτσα ενός μεγάλου κτιρίου), αρκεί να έχει όσο το δυνατό περισσότερη ηλιοφάνεια. Ανάλογα τώρα με το μέγεθος του συστήματος απαιτούνται κάποιες άδειες όπως φαίνονται παρακάτω:

  • Μέχρι 20 kW
    • Θεώρηση από την Πολεοδομία
    • Σύμβαση αγοραπωλησίας με τον ΔΕΣΜΗΕ
    • Σύμβαση με τη ΔΕΗ
  • Από 20 kW μέχρι 150 kW
    • Απόφαση εξαίρεσης από την ΡΑΕ
    • Έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τον αρμόδιο Νομάρχη
    • Θεώρηση από την πολεοδομία
    • Σύμβαση αγοραπωλησίας με τον ΔΕΣΜΗΕ
    • Σύμβαση με την ΔΕΗ
  • Από 150 kW και πάνω
    • Άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ
    • Άδεια εγκατάστασης από την αρμόδια περιφέρεια
    • Άδεια λειτουργίας
    • Έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τον αρμόδιο Νομάρχη
    • Θεώρηση από την Πολεοδομία
    • Σύμβαση αγοραπωλησίας με τον ΔΕΣΜΗΕ
    • Σύμβαση με την ΔΕΗ
*Η διασφάλιση τιμής ισχύει για 10 + 10 έτη.
**Μηνιαίο δελτίο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας & πρώτων υλών, έκδοσης διεύθυνσης υλικού & προμηθειών - μεταφορών, Δ.Ε.Η. Α.Ε. Σεπτέμβριος 2006.

Εξοικονόμηση ενέργειας με αποδείξεις (Μέρος 2)

Το παράδειγμα αναφέρεται στην ανάλυση ενός τυπικού λογαριασμού της ΔΕΗ, τετραμελούς οικογένειας που κατοικεί σε διαμέρισμα 85 τετραγωνικών και χρησιμοποιεί αποδοτικά «μέσες» ηλεκτρικές συσκευές.

Πληρώνετε (-)
Θερμοσίφωνας = 140 €/χρόνο
Ηλεκτρ. Κουζίνα = 110 €/χρόνο
Αναμονή συσκευών = 30 €/χρόνο
Φωτσιμός = 45 €/χρόνο
Κλιματισμός = 45 €/χρόνο
Ψυγείο = 35 €/χρόνο
Πλυντήριο = 15 €/χρόνο
-------------------------------------
Σύνολο = 420 €/χρόνο


Κερδίζετε (+)

Θερμοσίφωνας
στους 50 αντί 60 βαθμούς = 35 €/χρόνο
Αναμονή συσκευών
κλείσιμο από το ON/OFF = 30 €/χρόνο
Κλιματισμός
στους 26 αντί 22 βαθμούς = 8 €/χρόνο
Ψυγείο
συχνή απόψυξη = 10 €/χρόνο
Πλυντήριο γεμάτο
στους 40 αντί 60 βαθμούς = 10 €/χρόνο
---------------------------------------------
Σύνολο= 93 €/χρόνο

Κέρδος = 22%
των λογαριασμών της ΔΕΗ κάθε χρόνο!

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

Εξοικονόμηση ενέργειας με αποδείξεις (Μέρος 1)

Αυτοκίνητο
Το παράδειγμα αναφέρεται σε καινούργιο αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών που διανύει 10.000 χλμ./χρόνο, καταναλώνει 6 λίτρα αμόλυβδης/100 χλμ., με μέση τιμή βενζίνης 1,1 €/λίτρο (Ιούλιος 2006)

Πόση βενζίνη έπρεπε να καίτε;
Κατανάλωση με κανονικές συνθήκες -> 660 €/χρόνο

Πόση παραπάνω καταναλώνετε;
Επιθετική οδήγηση -> +100 €/χρόνο
Λάστιχα με πίεση -1bar -> +30 €/χρόνο
Σχάρα ή μπαγκαζιέρα ξεχασμένα -> +230 €/χρόνο
Πορτ μπαγκάζ γεμάτο -> +40 €/χρόνο
Άσκοπη χρήση κλιματιστικού -> +130 €/χρόνο
Ανοικτά παράθυρα -> +130 €/χρόνο
-------------------------------------------------------------
Σύνολο έως και -> +660 €/χρόνο

Επιβάρυνση έως και 100%

παραπάνω καύσιμο το χρόνο!

Σπίτι
Ταράτσα 100 τ.μ χωρίς μόνωση -> +336 €/χρόνο
(μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης: 0,60 €/λίτρο)

Γραφείο
2 κλιματιστικά κατηγορίας G αντί για Α -> +50 €/χρόνο
(9.000 BTU, λειτουργία 500 ώρες/χρόνο)
Συσκευές σε κατάσταση αναμονής -> +30 €/χρόνο
2 κλιματιστικά σωστά ρυθμισμένα -> +16 €/χρόνο
στους 25 αντί για τους 22 βαθμούς
-------------------------------------------------------------
Σύνολο έως και -> +432 €/χρόνο

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

Λάμπες Εξοικονόμησης

Αν και οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας θεωρούνται ακριβές για την τσέπη του μέσου καταναλωτή, εντούτοις τα πλεονεκτήματα που δίνουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τελικά είναι οικονομικά συμφέρουσες σε βάθος χρόνου... Επιλέγουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας γιατί...
-Καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια από τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως
-Έχουν διάρκεια ζωής 8-12 χρόνια
-Η χρήση τους μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12 ευρώ περίπου ανά λάμπα
-Με τη χρήση μιας λάμπας εξοικονόμησης γλιτώνουμε την ατμόσφαιρα από 116 κιλά ρύπων διοξειδίου του άνθρακα περίπου το χρόνο, αφού αυτή επιβαρύνει μόλις με 29 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
- Μας φαίνονται πιο ακριβές από τις λάμπες πυρακτώσεως - αν όμως υπολογίσουμε το συνολικό κόστος (αγοράς και ηλεκτρικού ρεύματος) για 5 χρόνια χρήσης, αυτό ανέρχεται σε μόλις 23 ευρώ! (Υπολογίζουμε μια μέση τιμή αγοράς 8 ευρώ συν 3 ευρώ περίπου το χρόνο σε κατανάλωση ρεύματος).
-Κυκλοφορούν πλέον σε μεγάλη ποικιλία που μπορεί να καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες και τα γούστα.
-Ας μην ξεχνάμε ότι όσο καλύτερης ποιότητας είναι η λάμπα εξοικονόμησης, τόσο καλύτερο θα είναι το φως της
-Δεν επηρεάζουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου - μας προσφέρουν αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν όταν τις αγοράσαμε: φωτισμό.
-Η στροφή στις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα θα περιόριζε σημαντικά την ανάγκη για την κατασκευή νέων ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.
-Είναι φιλικές προς το κλίμα

Δεν χρησιμοποιούμε κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως γιατί...

-Το 90% της ενέργειας που καταναλώνουν γίνεται θερμότητα και χάνεται. Όταν το κλίμα καταστρέφεται, δεν έχουμε περιθώρια για σπατάλες.
-Έχουν διάρκεια ζωής το πολύ 1 χρόνο.
-Η χρήση τους "φουσκώνει" το λογαριασμό της ΔΕΗ.
-Η μέση χρήση μιας λάμπας πυρακτώσεως επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 150 κιλά περίπου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
-Μας φαίνεται ότι έχουν αμελητέο κόστος - αν όμως υπολογίσουμε το συνολικό κόστος (αγοράς και ηλεκτρικού ρεύματος) για 5 χρόνια χρήσης, αυτό ανέρχεται σε 78 ευρώ! (Υπολογίζουμε μια μέση τιμή αγοράς 0,60 ευρώ συν 15 ευρώ περίπου το χρόνο σε κατανάλωση ρεύματος).
-Μπορεί να νομίζουμε ότι έχουν καλύτερο φως και υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποικιλία - μάλλον όμως δεν έχουμε ψάξει και πολύ τις λάμπες εξοικονόμησης τελευταία.
-Το καλοκαίρι αυξάνουν τη θερμοκρασία ενός δωματίου - μάλλον κάτι δεν πάει καλά, εμείς δεν τις αγοράσαμε για φωτισμό;
-Αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας της χώρας και επομένως τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου.
-Καταστρέφουν το κλίμα.

Γενικές Συμβουλές

  • Σβήνετε τα φώτα του σπιτιού όταν δεν είναι απαραίτητα.
    1 ξεχασμένο φως, σας κοστίζει περίπου 12 €/χρόνο.
  • Αντικαταστήσετε όλες τις λάμπες του σπιτιού με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Η διαφορά στη κατανάλωση είναι σημαντική ενώ η απόδοση και η ποιότητα φωτισμού που παρέχουν είναι καλύτερη.
  • Οι μικρές συσκευές καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες. Όποτε μπορείτε, προτιμήστε τις.
  • Όταν κλείνετε την τηλεόραση από το τηλεχειριστήριο σας και όχι από το κουμπί on/off, συνεχίζει να καίει ρεύμα.
    Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες συσκευές σας, όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Όποιος γνωρίζει, κερδίζει!

Η εξοικονόμηση ενέργειας αρχίζει από το δικό μας «κόσμο»: Το σπίτι μας


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΣΥΣΚΕΥΗΣ

  • Κάθε ηλεκτρική συσκευή φέρει υποχρεωτικά ειδική ενεργειακή ετικέτα που πληροφορεί για την ενεργειακή κατηγορία στην οποία ανήκει, την ισχύ και τις καταναλώσεις της. Μάθετε να την αναζητάτε και να την συμβουλεύεστε.
  • Κατηγορία συσκευής Α σημαίνει οικονομία στο ρεύμα, ενώ κατηγορία G σημαίνει υψηλή κατανάλωση.
  • Βάλτε στα κριτήρια επιλογής σας, την κατανάλωση ρεύματος της συσκευής. Κερδίζετε χρήματα και αποσβένεται το κόστος αγοράς πολύ γρηγορότερα.
ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ
  • Ο θερμοσίφωνας καταναλώνει 3 φορές περισσότερο ρεύμα από το κλιματιστικό σας. Είναι με διαφορά... ο πρωταθλητής στο σπίτι σας, καθώς «καίει» το ένα τρίτο των χρημάτων που πληρώνετε για ρεύμα κάθε χρόνο.
  • Ανάψτε τον θερμοσίφωνα μόνο όταν και για όσο χρειάζεται. Ρυθμίστε το θερμοστάτη το πολύ στους 60 βαθμούς (οι 50 βαθμοί είναι μια καλή και οικονομική θερμοκρασία νερού για ένα ντουζ).
  • Προτιμήστε το ντουζ από το μπάνιο στην μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
  • Η αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, είναι μια έξυπνη επένδυση. Καλύπτει το 80% της ανάγκης σας σε ζεστό νερό με μηδέν κατανάλωση ρεύματος.
ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
  • Τα κλιματιστικά καίνε πολύ ρεύμα. Ενημερωθείτε για το πόσο καταναλώνουν πριν τα αγοράσετε.
    Αν το κλιματιστικό σας, απόδοσης 9.000 BTU, δουλεύει 500 ώρες το χρόνο (που είναι μια τυπική χρήση για δροσισμό), τότε κερδίζετε μέχρι και 25 €/χρόνο, αν επιλέξετε αυτό να είναι κατηγορίας Α αντί κατηγορίας G.
  • Ρυθμίστε το κλιματιστικό να είναι πάνω από τους 25 βαθμούς το καλοκαίρι και όχι πάνω από τους 20 το χειμώνα.
  • Κλιματιστικό αναμμένο, σημαίνει πόρτες και παράθυρα κλειστά.
    Αν... παραδροσιστήκατε, κλείστε το κλιματιστικό, μην ανοίγετε το παράθυρο. Και θυμηθείτε, το καλοκαίρι αερίζουμε το σπίτι για 5-10 λεπτά το βράδυ.
  • Ένα συνηθισμένο κλιματιστικό (π.χ. απόδοσης 9.000 BTU) που το λειτουργούμε σε λογικά πλαίσια (500 περίπου ώρες το χρόνο) κοστίζει σε ρεύμα περίπου 45 €/χρόνο.
  • Χρησιμοποιήστε αν μπορείτε, αντί για κλιματιστικό, ανεμιστήρα οροφής, Δροσίζει το δωμάτιο καίγοντας 6 φορές λιγότερο ρεύμα, όσο μια απλή λάμπα.
ΨΥΓΕΙΟ
  • Η λειτουργία του ψυγείου είναι συνεχής γι' αυτό διαλέξτε ένα που καταναλώνει λίγο ρεύμα. Κερδίζετε 27 €/χρόνο αν το ψυγείο ανήκει στην κατηγορία Α αντί στη G.
  • Το ψυγείο είναι κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα ή το καλοκαίρι το βλέπει ο ήλιος;
    Α π ο τ ε λ ε σ μ α : μέχρι και 30% παραπάνω ρεύμα.
  • Κάνετε τακτικά απόψυξη, αν το ψυγείο δεν την κάνει αυτόματα. 5 χιλιοστά πάγος στη κατάψυξη σημαίνει 30% περισσότερο ρεύμα.
ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΙΑΤΩΝ
  • Επιλέξτε πλυντήριο ρούχων ή πιάτων που καταναλώνουν λίγο ρεύμα.
    Κερδίζετε 0,1 € περίπου σε κάθε πλύση αν διαλέξετε πλυντήριο κατηγορίας Α αντί G.
  • Βάλτε πλυντήριο μόνο όταν έχει γεμίσει. Αν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε μισογεμάτο, ρυθμίστε το στην οικονομική λειτουργία.
  • Πλύση με γεμάτο πλυντήριο σημαίνει λιγότερο από το μισό ρεύμα ενός «οικονομικού» πλυσίματος.
  • Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ και κάνετε οικονομία πάνω από 40% στο ποσό που δαπανάτε για ρεύμα.
  • Το πλυντήριο σας καίει ρεύμα αξίας περίπου 0,12 € σε κάθε πλύσιμο. Αν σας φαίνεται λίγο, πολλαπλασιάστε το με τον αριθμό των πλυντηρίων πιάτων και ρούχων που βάζετε κάθε μήνα.
  • Τα σύγχρονα απορρυπαντικά καθαρίζουν το ίδιο καλά τα ρούχα σας και στους 6 βαθμούς αντί για τους 90.
    Δοκιμάστε το

Απλά μαθηματικά οικιακής οικονομίας

Θερμοσίφωνας = 33% του λογαριασμού της ΔΕΗ
1 μπάνιο στην μπανιέρα = ρεύμα όσο για 3 ντουζ
Κλιματιστικό κατηγορίας Α αντί της G = κέρδος 25 €/χρόνο
(για λειτουργία του κλιματιστικού 500 ώρες ετησίως)
Κλιματιστικό = ρεύμα όσο 6 ανεμιστήρες οροφής
Ψυγείο κατηγορίας Α αντί G = κέρδος 27 €/χρόνο
5mm πάγος στη κατάψυξη = 30% πιο πολύ ρεύμα
Πλύση με γεμάτο πλυντήριο = ρεύμα όσο 2 «οικονομικά» πλυσίματα
Πλυντήριο κατηγορίας Α αντί της G = κέρδος 0,1 €/κάθε πλύση
1 φως ξεχασμένο = 10 €/χρόνο
Χύτρα ταχύτητας αντί της κοινής κατσαρόλας = Εξοικονομείτε έως 60% ηλεκτρική ενέργεια και 80% χρόνο.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

WWF - Ενεργειακό αποτύπωμα

Ένα εικονικό σπίτι που περιμένει τους χρήστες σε ιστοσελίδα της WWF επιτρέπει τον εύκολο και διασκεδαστικό υπολογισμό της κατανάλωσης ενέργειας και της εκπομπής CΟ2 από κάθε σπίτι. Οι καταναλωτές μπορούν έτσι να προστατεύσουν τόσο τον πλανήτη όσο και την τσέπη τους.

Το παιχνίδι σχεδιάστηκε ειδικά για τον ελληνικό δικτυακό τόπο της οργάνωσης. Επίσημες μετρήσεις δείχνουν ότι τα νοικοκυριά είναι ο κύριος υπεύθυνος για την υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Οι εμπνευστές του παιχνιδιού διευκρινίζουν πως το ενεργειακό αποτύπωμα υπολογίζεται σε επίπεδο νοικοκυριού με μέσες λαμβανόμενες τιμές ανά συσκευή, ενώ στο αποτέλεσμα της κατανάλωσης περιλαμβάνονται οι άμεσες μόνο εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, έχει υπολογισθεί πως αν όλοι οι Έλληνες δεν αφήναμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές σε κατάσταση αναμονής, θα εξοικονομούσαμε ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει ένα μεγάλο νησί, όπως η Λέσβος».

"Ας πάρουμε, λοιπόν, το κλίμα στα χέρια μας", τονίζει η συνεργάτης στην εκστρατεία του WWF για την κλιματική αλλαγή, Ντόρα Πετρουλά.»

Για δοκιμάσετε το "παιχνίδι" κάντε κλικ ΕΔΩ

Όποιος κινείται σωστά κερδίζει! (Στο κτίριο)

ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

  • Η θερμομόνωση είναι μια σίγουρη επένδυση. Καλύτερα να έχει γίνει όταν το σπίτι κτίζεται. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να μονώσετε την ταράτσα, τα δάπεδα και τους τοίχους. Από κει χάνεται το 50% της θερμότητας του χώρου.
  • Σημεία που χρειάζονται καλή μόνωση είναι οι κολόνες και τα δοκάρια, το ταβάνι, το πάτωμα και βέβαια οι εξωτερικοί τοίχοι.
  • Βάλτε διπλά τζάμια, τουλάχιστον στη βορινή πλευρά του κτιρίου. Εννοείται ότι παντζούρια και κουρτίνες μένουν κλειστά τα κρύα βράδια!
  • Τα αερόθερμα και τα ηλεκτρικά σώματα καταναλώνουν τουλάχιστον διπλάσιο ρεύμα από τις σόμπες αερίου και τα κλιματιστικά!
  • Όχι έπιπλα μπροστά από τα καλοριφέρ, όχι βρεγμένα ρούχα πάνω τους!
    Απλά δε σας ζεσταίνουν.
  • Οι διακόπτες με θερμοστάτη δεν κοστίζουν και αξίζουν.
  • Συντηρήστε σωστά το λέβητα-καυστήρα, τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο. Έτσι έχετε απόδοση έως και 90%, αν είναι καινούργιος. Αν αποδίδει λιγότερο από 70% αλλάξτε τον αμέσως. Θα κάνετε απόσβεση το πολύ σε 3 χρόνια από την οικονομία σε πετρέλαιο.
  • Αν κρυώνετε, αυξήστε τις ώρες που καίνε τα καλοριφέρ, μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά σώματα. Κοστίζει πολύ λιγότερο.
  • Το χειμώνα, καλύτερα 10 λεπτά ορθάνοικτα παράθυρα παρά μισάνοικτα για ώρες. Αν ζεσταθήκατε πολύ κλείστε τη θέρμανση.
    Μην ανοίγετε τα παράθυρα.
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του σπιτιού στους 18 βαθμούς το χειμώνα. Κάθε βαθμός παραπάνω, σημαίνει έως 10% περισσότερο πετρέλαιο.

Απλά μαθηματικά καθημερινής οικονομίας (Κτίριο)

Αερόθερμα και ηλεκτρικά σώματα = διπλάσιο ρεύμα από τα κλιματιστικά
Πολύ ζεστό σπίτι το χειμώνα = +10% παραπάνω πετρέλαιο για κάθε βαθμό πάνω από τους 18.
Λέβητας - καυστήρας με απόδοση κάτω από 70% = άμεση αλλαγή

Όποιος κινείται σωστά κερδίζει! (Στην Εργασία)

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

  • Κλείνετε από το πλήκτρο on/off τις συσκευές που δεν χρειάζεστε. Μην τις αφήνετε σε φάση αναμονής (stand-by). Μία απλή κίνηση που σημαίνει μέχρι και 30 €/χρόνο οικονομία σε ρεύμα.
  • Θυμηθείτε ότι όλες οι συσκευές του γραφείου βγάζουν θερμότητα που ανεβάζει την ανάγκη για κλιματισμό έως και 27%. Η διαφορά θα φανεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
  • Όταν φεύγετε από το γραφείο κλείστε το κλιματισμό, όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από το πλήκτρο on/off, και όλα τα φώτα. Ένα ξεχασμένο φως καίει περίπου 12 €/χρόνο.
  • Αντικαταστήστε όλες τις λάμπες του γραφείου με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Καταναλώνουν σημαντικά λιγότερο, αποδίδουν καλύτερα και δίνουν καλύτερη ποιότητα φωτισμού.
  • Αν οι υπολογιστές σας πρέπει να μένουν ανοικτοί, κλείστε τις οθόνες. Καταναλώνετε μέχρι και 75% λιγότερο ρεύμα.
  • Τα κλιματιστικά καίνε πολύ ρεύμα. Κάθε κλιματιστικό π.χ. απόδοσης 9.000 BTU της «λαίμαργης» ενεργειακής κατηγορίας G, που σας δροσίζει 500 περίπου ώρες το χρόνο, καταναλώνει ρεύμα περίπου 70 €/χρόνο.
    Ένα κλιματιστικό ίδιας απόδοσης αλλά της «οικονομικής» κατηγορίας Α, καίει 45 € στις ίδιες συνθήκες. Κερδίζετε 25 €/χρόνο από κάθε κλιματιστικό σας!
  • Ρυθμίστε το κλιματιστικό πάνω από τους 25 βαθμούς το καλοκαίρι και όχι πάνω από τους 20 το χειμώνα.
  • Κλιματιστικό αναμμένο, σημαίνει παράθυρα κλειστά. Αν ...παραδροσιστήκατε, χαμηλώστε ή κλείστε τον κλιματισμό. Δροσίζει το δωμάτιο καίγοντας 6 φορές λιγότερο ρεύμα, όσο μια απλή λάμπα.
  • Το καλοκαίρι αερίζουμε τους χώρους 5-10 λέπτα το βράδυ.

Απλά μαθηματικά καθημερινής οικονομίας (Γραφείο)

2 κλιματιστικά κατηγορίας Γ αντί της Α =
+50 €/χρόνο
(για λειτουργία 2 κλιματιστικών 9.000 BTU, 500 ώρες/χρόνο)
Συσκευές στη φάση αναμονής =
+30 €/χρόνο
(μέσο ενδεικτικό κόστος)

Όποιος κινείται σωστά κερδίζει! (Στο Αυτοκίνητο)

ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

  • Κρύος κινητήρας σημαίνει πολύ παραπάνω κατανάλωση καυσίμου. Για μικρές αποστάσεις, καλύτερα περπατήστε. Κερδίζετε εκτός από βενζίνη ...τα νεύρα από τη κίνηση και το παρκάρισμα.
  • Σβήστε τη μηχανή, ακόμη και στις σύντομες στάσεις.
  • Βγάλτε τη σχάρα ή τη μπαγκαζιέρα αν δεν την χρειάζεστε. Αλλιώς την «πληρώνετε» ακριβά σε βενζίνη: μέχρι και 39% παραπάνω.
  • Λάστιχα σωστά φουσκωμένα σημαίνει λιγότερη βενζίνη. Πίεση μικρότερη κατά 1 bar, σημαίνει 5% περισσότερο καύσιμο.
  • Εκτός από ασφάλεια, ήπια οδήγηση σημαίνει και λιγότερο καύσιμο! Απότομο γκάζι και φρένο, βλάπτουν σοβαρά την τσέπη σας. Π.χ. αν κάθε χρόνο κάνετε 10.000 χλμ. οδηγώντας ήπια κερδίζετε 100 €.
  • Ο κινητήρας λειτουργεί αποδοτικά από τις 1.000 έως τις 2.500 στροφές, ενώ ή 4η, η 5η και η 6η ταχύτητα είναι οικονομικότερες από την 1η, τη 2η και την 3η. Π.χ. αν κινήστε με 60 χλμ/ώρα με μία μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο, έχετε οικονομία μέχρι και 24%!
  • Ποτ μπαγκάζ με γεμάτο ξεχασμένα αντικείμενα μεταφράζεται μέχρι και σε 7% αύξηση κατανάλωσης, δηλαδή περίπου +40 €/χρόνο για βενζίνη.
  • Οδήγηση με παράθυρα ανοικτά, έως 20% παραπάνω καύσιμο.
  • Άσκοπη χρήση κλιματιστικού, οδηγεί σε μειωμένη απόδοση κινητήρα, δκλαδή μέχρι και σε 20% μεγαλύτερη κατανάλωση.
  • Ενημερωθείτε για τη κατανάλωση του αυτοκινήτου που σκέφτεστε να αγοράσετε.
    Αν διανύετε 10.000 χλμ. και το αυτοκίνητο σας καίει 5 αντί για 7 λίτρα/100χλμ. κερδίζετε 200 λίτρα βενζίνης δηλαδή πάνω από 200 €/χρόνο.

Απλά μαθηματικά καθημερινής οικονομίας (Αυτοκίνητο)

Επιθετική οδήγηση =
+100 €/χρόνο σε καύσιμα
Ξεχασμένη σχάρα ή μπαγκαζιέρα =
έως +40% παραπάνω βενζίνη.
Οδήγηση με ανοικτά παράθυρα =
έως +20% παραπάνω καύσιμο.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Η θερμομόνωση στην οικολογική δόμηση - Οικολογικά δομικά υλικά

"Το ανθρώπινο είδος (homo sapiens) κατά τη διάρκεια της ιστορίας και της εξέλιξής του, ανέπτυξε διάφορες στρατηγικές και τεχνικές για το ξεπέρασμα των δυσκολιών που δημιουργούσαν η ζέστη και το κρύο."

Θερμομόνωση (Σημαντικός παράγοντας στην Οικολογική Δόμηση)


Νομάδες στη αρχή, χωρικοί - καλλιεργητές στη συνέχεια, αστοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πιο μετά, μέχρι τις αρχές του αιώνα μας, οι άνθρωποι ακολουθούσαν την εξής στρατηγική για το ξεπέρασμα του κρύου, στα σπίτια - κελύφη που κατασκεύαζαν:
Θέρμαιναν μόνο ένα χώρο, μι μια σόμπα ή ένα τζάκι. Εκεί περνούσαν τις περισσότερες ώρες τους και όταν ερχόταν η ώρα του ύπνου, όσοι δεν χωρούσαν να κοιμηθούν κοντά στην εστία ζέστης, χρησιμοποιούσαν διπλανά και μη θερμαινόμενα δωμάτια, στα οποία καλύπτονταν με βαριά μάλλινα ή δερμάτινα παπλώματα.
Οι αγρότες είχαν και μια συμπληρωματική στρατηγική. Ενσωμάτωναν, συνήθως στη βορινή κάτοψη του σπιτιού τους, μια αποθήκη ή ένα στάβλο και έτσι δημιουργούσαν ένα χώρο ανάσχεσης σε επαφή με τον κύριο χώρο κατοικίας, που βοηθούσε στην επίτευξη καλύτερων συνθηκών θερμικής άνεσης. Οι τοίχοι των κτηρίων αυτών είχαν δε ικανοποιητικό πάχος (πολύ μεγαλύτερο των σημερινών), οπότε ο συντελεστής χρονικής υστέρησής τους, ήταν σαφώς καλύτερος από τους σημερινούς.
Σ' ένα τοίχο πέτρινο των 60 και 80 εκατ. η ζέστη ή το κρύο, αντίστοιχα, "έμπαιναν" χοντρικά σε διπλάσιο ή τριπλάσιο χρόνο, σε σχέση με έναν σημερινό των 10 ή των 20 εκατ. τοίχο από τούβλα, με ελαφριά μόνωση!
Η τακτική αντιμετώπισης της ζέστης ήταν περίπου αντίστοιχη και επιτυγχάνετο και με τη χρήση ιδιοκατασκευών (αιολικές καμινάδες, κάλαφ, σκίαστρα, στέγαστρα, πέργκολες κ.λ.π.)
Όλα όμως ανατράπηκαν, πρώτα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους να συρρεύσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα (για λόγους ασφαλείας) και να αναζητήσουν στέγη σε πολυώροφα (και συχνά κακοκτισμένα κτήρια!) και μετά, αμέσως μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, που έβαλε, για πρώτη φορά στην αμέριμνη ανθρωπότητα, τα διλήμματα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της γης.
Στα 1974 εμφανίζονται, λοιπόν και οι πρώτοι κανονισμοί θερμομόνωσης στις Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία) με στόχο μέσα από την σωστή θερμομόνωση κτηρίων την εξοικονόμησης ενέργειας. Στην Ελλάδα, η συζήτηση ξεκινάει το 1979 (χρονική υστέρηση 5 χρόνων, άρα καλά σχετικά!) και στις 04/07/1979 (ΦΕΚ 362) επιβάλλεται η θερμομόνωση όλων των νέων κτηρίων. Σταδιακά όμως, στα μέσα της δεκαετίας του 80, η Ευρώπη ανακαλύπτει, (μαζικά!!) και μια άλλη συνιστώσα πέρα από την θερμομόνωση, που είναι η Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική.
Αυτή μας διδάσκει, όχι μόνο να θερμομονώνουμε τα σπίτια, αλλά και να τα προσανατολίζουμε σωστά σε σχέση με τον ήλιο (χειμωνιάτικο και καλοκαιρινό) αλλά και με τους επικρατούντες ανέμους. Τέλος στα τέλη της δεκαετίας του 80, η Ευρώπη, βάζει και μιαν άλλη τελευταία συνιστώσα, που δεν είναι άλλη από την οικολογική δόμηση, που με απλά λόγια μας λέει, ότι: "τι νόημα έχει να εξοικονομήσουμε ενέργεια, όταν τα υλικά (θερμομονωτικά π.χ.) που χρησιμοποιούμε είναι καρκινογόνα για τους κατοίκους χρήστες ενός κτηρίου.

Πως δημιουργούνται οι απώλειες θερμότητας μιας κατοικίας

"Μια σωστή θερμομόνωση που απαιτεί περίπου το 2 - 5% του αρχικού κόστους κατασκευής του κτηρίου, μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και το 50% του κόστους λειτουργίας της θέρμανσής του."

Ένας κλειστός χώρος που θερμαίνεται ακτινοβολεί θερμότητα στο ψυχρότερο περιβάλλον που είναι γύρω του. Ταυτόχρονα η θερμότητα διαφεύγει από τις ατέλειες του περιβλήματος. Οι απώλειες αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους διάφορους τρόπους μόνωσης. Πρέπει να τονιστεί ότι με το φράξιμο των χαραμάδων και τον περιορισμό της αθέλητης διείσδυσης αέρα δεν πρέπει να εμποδίζεται ο απαραίτητος αερισμός της κατοικίας. Για την υγεία των χρηστών, είναι απαραίτητο να ανανεώνεται ο αέρας που βρίσκεται στο εσωτερικό μιας κατοικίας.
Ο αερισμός των κατοικιών πρέπει να είναι γενικός και μόνιμος ακόμη και στην περίοδο που η εξωτερική θερμοκρασία υποχρεώνει να διατηρούνται κλειστά τα παράθυρα. Η κυκλοφορία του αέρα πρέπει να γίνεται ανεμπόδιστα, σε όλους τους χώρους διαβίωσης. Όλοι οι κύριοι χώροι πρέπει να έχουν ανοίγματα για την είσοδο του αέρα και όλοι οι χώροι υπηρεσίας εξαερισμούς. Μεταξύ των κυρίων χώρων υπηρεσίας πρέπει να υπάρχουν ελεύθερα περάσματα για κυκλοφορεί ο αέρας μεταξύ τους. Τόσο η εισαγωγή όσο και η απαγωγή του αέρα από το εσωτερικό των κατοικιών, μπορεί να γίνεται με τρόπο φυσικό ή μηχανικό ή με συνδυασμό των δύο μεθόδων. Τα ανοίγματα όμως που υπαγορεύει ο φυσικός αερισμός (παράθυρα, φεγγίτες, χαραμάδες κάτω από πόρτες), όσο και ο μηχανικός εξαερισμός (στόμια και συναρμογές σωληνώσεων, καμινάδες κλπ) πρέπει να προστατεύονται σωστά για να μη διαφεύγει άσκοπα θερμική ενέργεια από το κτήριο.
Ανάλογα προβλήματα δημιουργεί ο αερισμός και στον τομέα της ακουστικής άνεσης. Η σωστή θερμομόνωση σε συνδυασμό με ένα ικανοποιητικό σύστημα κλιματισμού, εξασφαλίζει την άνετη διαμονή μέσα στην κατοικία. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα προστατεύει τον εσωτερικό χώρο από το κρύο και κατά το καλοκαίρι από την υπερβολική ζέστη. Εξασφαλίζει οικονομία στην αρχική δαπάνη εγκατάστασης και στις δαπάνες λειτουργίας της θέρμανσης, μειώνοντας τις ανταλλαγές θερμοκρασία με το εξωτερικό περιβάλλον ή με χώρους που έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες. Εξοικονομεί χρήματα από τα έξοδα συντήρησης και αυξάνει το χρόνο ζωής της κατοικίας, συμβάλλοντας στην προστασία της από φθορές και βλάβες.
Οι κατά καιρούς έρευνες απέδειξαν ότι μια σωστή θερμομόνωση, που απαιτεί περίπου το 2 - 5% του αρχικού κόστους κατασκευής του κτηρίου, μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 50% του κόστους λειτουργίας της θέρμανσής του.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διάφορων τεχνικών θερμομόνωσης

Οι τοίχοι μπορούν να μονωθούν με τέσσερις κυρίως τεχνικές:

Α) Από το εσωτερικό μέρος τους.
Στην περίπτωση αυτή το μονωτικό υλικό τοποθετείται από την πλευρά του εσωτερικού χώρου και προστατεύεται από κάποιο στερεό δομικό υλικό που λειτουργεί όπως και το επίχρισμα.
Ο τρόπος αυτός θερμομόνωσης έχει τα εξής αποτελέσματα:
1. Έχει περιορισμένο χρόνο κατασκευής
2. Αποτελεί φθηνότερη λύση σε σχέση με την εξωτερική θερμομόνωση
3. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προστασία των μονωτικών από τις εξωτερικές επιδράσεις.
4. Έχει απλή κατασκευή
5. Θερμαίνεται πολύ γρήγορα ο χώρος
6. Η κατασκευή μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.
Η θερμομόνωση των τοίχων από την εσωτερική πλευρά έχει τα ακόλουθα μειονεκτήματα:
I. Περιορίζεται ο εσωτερικός χώρος
II. Ο χώρος ψύχεται πολύ σύντομα. Μένει ανεκμετάλλευτη η θερμοχωρητικότητα του εξωτερικού τοίχου.
III. Δε λύνεται το πρόβλημα των θερμογεφυρών.
IV. Τα δομικά στοιχεία κινδυνεύουν από συστολές και διαστολές από τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Κίνδυνος ρηγματώσεων και εισροής βρόχινου νερού.
V. Υπάρχει μικρό πρόβλημα στην τακτοποίηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
Β) Από το εξωτερικό μέρος τους.
Στην περίπτωση αυτή το μονωτικό τοποθετείται στο εξωτερικό μέρος του τοίχου. Με την κατασκευή αυτή εμφανίζονται τα εξής πλεονεκτήματα:
1. Ο χώρος διατηρεί τη θερμότητα και μετά τη διακοπή της θέρμανσης από τη θερμοχωρητικότητα των τοίχων.
2. Στους νότιους ειδικά χώρους των κτηρίων διατηρείται η θερμότητα από το ηλιακό θερμικό κέρδος γιατί αποθηκεύεται στους βαρείς εσωτερικούς τοίχους.
3. Δεν εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του εσωτερικού χώρου κατά την κατασκευή της εσωτερικής θερμομόνωσης.
4. Δε μειώνεται ωφέλιμος κατοικήσιμος χώρος.
5. Οι εξωτερικές επιφάνειες των τοίχων προστατεύονται από τις συστολές και διαστολές.
6. Εξασφαλίζεται κάλυψη των θερμογεφυρών ιδιαίτερα στις πλάκες σκυροδέματος, στα δοκάρια και στις κολώνες.
Τα μειονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι:
I. Η κατασκευή της εξωτερικής θερμομόνωσης είναι ακριβότερη σε σχέση με τη θερμομόνωση της εσωτερικής πλευράς του τοίχου.
II. Δεν είναι πολύ εύκολη η εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης στην περίπτωση που οι τοίχοι έχουν πολλές αρχιτεκτονικές προεξοχές.
III. Υπάρχει αδυναμία εφαρμογής της εξωτερικής θερμομόνωσης σε κτήρια με έντονο εξωτερικό μορφολογικό ενδιαφέρον όψεων.
IV. Απαιτούνται σκαλωσιές για τις εργασίες κατασκευής σε πολυώροφα κτήρια.
V. Χρειάζεται ειδική προστασία των υλικών διαφόρων στρώσεων για προστασία από τις εξωτερικές καιρικές επιδράσεις.
Γ) Θερμομόνωση με χρήση ειδικών τούβλων.
Στην περίπτωση αυτή ο τοίχος κτίζεται με ειδικά θερμομονωτικά τούβλα που με τον τρόπο κατασκευής τους, το σχήμα τους, τις διαστάσεις τους κλπ. πρέπει να εξασφαλίζουν τις τιμές του συντελεστή θερμικής διαπερατότητας Κ που επιβάλλει ο κανονισμός θερμομόνωσης. Αν απαιτείται να αυξηθεί ο συντελεστής αυτός προστίθεται μονωτικό που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εκ κατασκευής ενσωματωμένο στο θερμομονωτικό τούβλο. Η κατασκευή αυτή εμφανίζει πολλά πλεονεκτήματα αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζεται με σωστή κατασκευή των επιχρισμάτων η σωστή στεγανότητα ώστε να μην υγραίνεται η μάζα των θερμομονωτικών τούβλων.
Δ) Θερμομόνωση στον πυρήνα μεταξύ δύο τοίχων.
Αποτελεί μέθοδο τοποθέτησης θερμομόνωσης που χρησιμοποιείται πολύ στη χώρα μας. Συνήθως το μονωτικό υλικό τοποθετείται μεταξύ δύο δρομικών τοίχων και αυτό ίσως αποτελεί το κύριο μειονέκτημα της μεθόδου. Εξασφαλίζεται δηλαδή η θερμομόνωση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι εξασφαλίζεται επαρκώς και η στατική αντοχή του συστήματος και ιδιαίτερα η αντοχή που απαιτείται από τον αντισεισμικό κανονισμό. Η κατασκευή αυτού του τύπου θερμομόνωσης έχει περιθώρια βελτίωσης έστω και αν δημιουργηθούν στη χειρότερη περίπτωση θερμογέφυρες από την κατασκευή των σενάζ.


Ιδιότητες των μονωτικών υλικών

Συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας:
Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας δεν είναι σταθερό μέγεθος αλλά μια γραμμική συνάρτηση που αυξάνεται σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία. Συνήθως, χαρακτηρίζεται από μια μέση τιμή. Η θερμική αγωγιμότητα επηρεάζεται αρνητικά από την υγρασία, γεγονός που εξηγείται εύκολα αν σκεφτούμε ότι η θερμική αγωγιμότητα του νερού είναι 0,57 W/mk, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από αυτή του ακίνητου, ξηρού αέρα. Οι τιμές των συντελεστών θερμικής αγωγιμότητας που δίνονται από τις διάφορες εταιρείες ισχύουν συνήθως με μια ανοχή 5 - 10% ανάλογα με το είδος του υλικού. Η προσαύξηση αυτή λαμβάνει υπόψη της λάθη μετρήσεων και την ανομοιομορφία των περισσότερων μονωτικών. Στην πράξη, στις κατασκευές, τα θερμομονωτικά υλικά απορροφούν υγρασία παρά τη χρήση φράγματος υδρατμών. Επίσης λόγω των ιδιοτήτων τους και του τρόπου κατασκευής τους τα περισσότερα μονωτικά υλικά γερνάνε εξαιτίας μηχανικών αλληλεξαρτήσεων και θερμοκρασιακών αλλαγών. Έτσι αλλοιώνεται η αρχική ισορροπία των στερεών και των αέριων συστατικών. Παρά τις έρευνες που γίνονται στον τομέα αυτόν οι μηχανισμοί γήρανσης των θερμομονωτικών υλικών παραμένουν σε μεγάλο άγνωστοι. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας πάντοτε αυξάνεται και ποτέ δεν μειώνεται.

Ο Συντελεστής αντίστασης στη διάχυση υδρατμών (μ):
Όπως ήδη αναφέρθηκε τα θερμομονωτικά υλικά πρέπει να είναι και να παραμείνουν στεγνά. Αυτό επιτυγχάνεται ευκολότερα όσο μεγαλύτερη αντίσταση παρουσιάζει ένα υλικό στη διάχυση υδρατμών και καθορίζεται από τον αδιάστατο συντελεστή αντίστασης στη διάχυση υδρατμών μ. Ο συντελεστής αυτός είναι σχετικό μέγεθος αδιάστατο και δίνει κατά πόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση στη διάχυση υδρατμών ενός στρώματος του υλικού σε σχέση προς το στρώμα αέρα ίσου πάχους. Όσο μικρότερος λοιπόν είναι ο συντελεστής αυτός τόσο πιο ευαίσθητο είναι ένα υλικό στην υγρασία.

Η μηχανική αντοχή:
Η μηχανική αντοχή που απαιτείται για μια κατασκευή προσδιορίζει το σύστημα θερμομόνωσης που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι υλικά με μεγάλη μηχανική αντοχή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αυτοφερόμενα, αλλά με μικρότερη αντοχή μπορούν να μπουν σε ένα φέρον πλέγμα και άλλα με πολύ μικρή ως υλικά πλήρωσης. Η αντοχή σε συμπίεση είναι ένα καθοριστικό μέγεθος στις θερμομονώσεις δαπέδων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι χρήσιμη και η γνώση των ενδιάμεσων παραμορφώσεων μέχρι τη θραύση από μερικές φορτίσεις, που δεν καταστρέφουν το υλικό αλλά μπορούν να δημιουργήσουν υπερβολικές καταπονήσεις σε φέρονται στοιχεία ή επενδύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται πληροφορίες για την αντοχή των υλικών σε κάμψη ή σε εφελκυσμό. Αυτό απαιτείται ιδιαίτερα σε εσωτερικές θερμομονώσεις ορόφων με μεγάλα ανοίγματα ή σε αυτοφερόμενες κατασκευές που καταπονούνται από τις καιρικές συνθήκες.

Η σταθερότητα στις διαστάσεις:
Σε θερμομονωτικές πλάκες που κατασκευάζονται με θερμικές διεργασίες μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ονομαστικές διαστάσεις κατά το στάδιο της ψύξης και η κατάσταση να επιδεινωθεί εξαιτίας της γήρανσης. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με τεχνική γήρανση κατά τη φάση της παραγωγής έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν οι διατάσεις. Μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές έχουν ως αποτέλεσμα μια αξιόλογη γραμμική συρρίκνωση σε όλα τα στερεά μονωτικά υλικά. Τέλος ορισμένα θερμομονωτικά υλικά έχουν μεγάλους συντελεστές διαστολής, τους οποίους πρέπει να λάβει υπόψη του ο κατασκευαστής κατά την τοποθέτηση. Ακόμη πρέπει να ελέγχονται και οι ανοχές που μπορεί να εμφανίζουν οι διαστάσεις ώστε να ελέγχεται η συμπεριφορά τους.

Η Αντίσταση στη φωτιά:
Η συμπεριφορά των θερμομονωτικών υλικών στη φωτιά μπορεί να έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις. Γενικά παρά το αυξημένο κόστος τους, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο θερμομονωτικά υλικά που δεν αναφλέγονται ή τουλάχιστο δύσκολα ή μέτρια αναφλεγόμενα. Γενικά την καλύτερη συμπεριφορά στη φωτιά έχουν το αφρώδες γυαλί, τα ινώδη υλικά, ο περλίτης κλπ.

Το ειδικό βάρος:
Το ειδικό βάρος αποτελεί μια ακόμη χρήσιμη ιδιότητα διότι ακόμη και στην ίδια κατηγορία υλικών μπορεί ένα ελαφρότερο υλικό να έχει χειρότερες θερμομονωτικές ιδιότητες από βαρύτερο επειδή έχει μεγαλύτερες και πυκνότερες κυψέλες.



Τα οικολογικά θερμομονωτικά υλικά

Καταρχάς οικολογικά θεωρούνται εκείνα τα θερμομονωτικά υλικά, που καλύπτουν τα εξής κριτήρια:
α) Δεν απαιτούν μεγάλη ενέργεια για την παραγωγή τους.
β) Είναι ανακυκλώσιμα.
γ) Δεν μολύνουν το περιβάλλον κατά τη διάρκεια παραγωγής τους.
δ) Δεν περιέχουν τοξικούς / καρκινογόνους ρύπους, επικίνδυνους για την υγεία του ανθρώπου και δεν εκλύουν τέτοιους ρύπους κατά τη διάρκεια εφαρμογής τους και μέχρι την καταστροφή τους.


Θερμομονωτικά υλικά που μπορεί κανείς να βρει στην ελληνική αγορά

1) Εξηλασμένη πολυστερίνη
- Προέρχεται από μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (υδρογονάνθρακες)
- Γκρίζα ενέργεια (ενεργοβόρος η παραγωγή της) 450 KWh/μ3, έως 850 KWh/μ3
- Μόλυνση: Διαφυγή τοξικών πτητικών αερίων στο περιβάλλον, όπως CFC (χλωροφθοράνθρακες) και πεντανίου (καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος και ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Μη ανακυκλώσιμα
- Επιπτώσεις στην υγεία: Διαφυγή στυρενίου στην ατμόσφαιρα (ουσία νευροτοξική, που ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις). Σε περίπτωση φωτιάς, παραγωγή τοξικών βρωμιούχων αερίων, εξ αιτίας των ουσιών που περιέχει για την καθυστέρηση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ανάπτυξη ισχυρών ηλεκτροστατικών πεδίων. Καμία δυνατότητα διαπνοής του κτηρίου.

2) Πολυουρεθάνη
- Προέρχεται από μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
- Γκρίζα ενέργεια: 1.000 KWh/μ3 έως και 1.200 KWh/μ3
- Οι HCFC που αντικατέστησαν τα CFC ενοχοποιούνται επίσης για την καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος
- Μη ανακυκλώσιμη
- Επιπτώσεις στην υγεία: Οι ισοκυανάτες που προέρχονται από μια σύνθετη διαδικασία παραγωγής με βάση το χλώριο, απελευθερώνουν στο περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό του κτηρίου) αμίνες, ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Σε περίπτωση δε πυρκαγιάς παράγεται κυάνιο, ουσία φοβερά τοξική.
- Καμία δυνατότητα διαπνοής του κτηρίου.

3) Υαλοβάμβακας / πετροβάμβακας
- Μη ανανεώσιμα (εκτός της ύαλου) που προέρχονται όμως από υλικά σε αφθονία στη φύση (άμμος, βασάλτης κλπ).
- Γκρίζα ενέργεια: 150 KWh/μ3 έως 250 KWh/μ3.
- Κύρια μόλυνση: Μόνο στις μονάδες παραγωγής (λόγω του διοξειδίου του άνθρακα CO2 ) και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.
- Επιπτώσεις στην υγεία: Το I.A.R.C. (διεθνές κέντρο για την έρευνα του καρκίνου) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κατατάσσει στα εν δυνάμει καρκινογόνα υλικά !! που επιδρούν στον άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Σε αντίθεση με τις ίνες αμιάντου, οι ίνες των υλικών αυτών δεν διαχωρίζονται κατά το μήκος τους, αλλά σπάνε κάθετα στη μάζα τους και σύμφωνα με το I.A.R.C. η επικινδυνότητά τους έγκειται στις διαστάσεις τους (μήκος ανώτερο των 5 micron και διάμετρος μικρότερη των 3 micron.
Στη Γερμανία απαγορεύτηκε η χρήση τους σε δημόσια κτήρια και στα μικρότερα έργα επιτρέπεται μόνο όταν στεγανοποιηθούν απόλυτα !!
Το I.A.R.C. επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο αναπνευστικών μολύνσεων, λαρυγγίτιδων, φαρυγγίτιδων κλπ σε χώρες όπου εφαρμόζονται αυτά τα υλικά.
Ακόμη, οι συνδετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και που έχουν βάση τη φορμόλη και την ουρία, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες τοξικής φορμαλδεΰδης.

4) Περλίτης
- Μη ανανεώσιμη πηγή, με μεγάλη όμως διαθεσιμότητα στη φύση.
- Γκρίζα ενέργεια: 230 KWh/μ3
- Μερική ανακύκλωσή του.
- Επιπτώσεις στην υγεία: Ο περλίτης (ηφαιστειακής προέλευσης), δεν απελευθερώνει τοξικές ουσίες, κατά τη χρησιμοποίησή του.
- Προσοχή όμως στη χρησιμοποίησή του σε σύνθετες κατασκευές με σιλικόνες και πολυουρεθάνη !!
- Επίσης σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν απελευθερώνει τοξικά αέρια.
- Γενικά προτείνεται σαν ένα καλό θερμομονωτικό υλικό.

5) Το Ερακλίτ (Heraclith)
- Αποδεκτό υλικό
- Ανανεώσιμο όσον αυτό το ξυλόμαλλο, λιγότερο για το μαγνησίτη.
- Γκρίζα ενέργεια: Απαιτεί λιγότερη (αλλά παρόλα αυτά αρκετή) ενέργεια για την παραγωγή του, μικρότερη πάντως, των άλλων υλικών.
- Σημαντικό η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός μαγνησίου !!
- Εύκολα ανακυκλώσιμο.
- Επιπτώσεις στην υγεία: Όλα τα υλικά στα οποία ανήκει και το Ερακλίτ δεν παρουσιάζουν προβλήματα για την υγεία των κατοίκων ενός κτηρίου. Καίγονται δύσκολα σε περίπτωση πυρκαγιάς και δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες. Παρουσιάζουν μικρή, όμως αγωγιμότητα στα ηλεκτρικά πεδία, εξαιτίας του τσιμέντου (γι αυτό και επιμένω στις σωστές γειώσεις του οπλισμού του σκυροδέματος).
Στην Ευρώπη βρίσκουμε 3 υλικά: το Heraclith, το Fibralith, και το Eco-lith. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε μόνο το πρώτο.

6) Ο διογκωμένος φελλός
- Ανανεώσιμη πηγή.
- Γκρίζα ενέργεια: Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή του 80 έως 90 KWh/μ3
- Ανακυκλώσιμο, κατά 100%.
- Επιπτώσεις στην υγεία:Απόλυτα φιλικό και υγιεινό. Προσοχή όμως γιατί κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κατά την τοποθέτησή του, συνθετικές κόλλες, που περιέχουν φορμαλδεΰδη !! Γι αυτό να ζητάτε πάντα πιστοποιητικά σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Δυστυχώς αρκετά πιο ακριβό, από άλλα υλικά. (Πάντα, είχα την απορία, γιατί η Ελλάδα δεν προωθεί μια πολιτική φυτέματος φελλόδενδρων, που ανήκουν στην οικογένεια των quertus - βαλανιδιών. Σήμερα η Πορτογαλία παράγει το 70% των αναγκών της Ε.Ε. ...)

Μικρό φωτοβολταικο με 28 ευρώ!

Φτιάξε μόνος σου ένα μικρό ηλιακό πάνελ με μόλις 28 ευρώ!

Πάντα ήθελα να έχω ένα μικρό ηλιακό πάνελ (φωτοβολταϊκό panel) το οποίο θα μπορώ να παίρνω παντού μαζί μου (στο αυτοκίνητο, στο εξοχικό, στην εκδρομή και αλλού) για ώρα ανάγκης. Μετά από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο είδα ότι θα μπορούσα με λίγη φαντασία και πολύ μικρό κόστος να κατασκευάσω ένα μικρό φορητό ηλιακό πάνελ μόνος μου, με πολύ χαμηλό κόστος φωτοβολταϊκών.

Για να είναι το πάνελ μικρό σε μέγεθος αλλά και ανθεκτικό στη μεταφορά επέλεξα ηλιακές κυψέλες (φωτοβολταϊκά στοιχεία) τύπου COPPER INDIUM DISELENIDE που είναι πολύ ανθεκτικές (δεν σπάνε εύκολα) σε σχέση με τις μονοκρυσταλλικές ή πολυκρυσταλλικές που χρησιμοποιούνται στα μεγαλύτερα πάνελ.

Επίσης, η κάθε μία δίνει σχεδόν 5 volt σε σχέση με τα 0,5 που δίνουν τα κλασικά φωτοβολταϊκά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως μπορώ να χρησιμοποιήσω μόλις τρεις τέτοιες κυψέλες συνδεδεμένες σε σειρά (θετικό-αρνητικό-θετικό-αρνητικό) για να πετύχω τα 12-14 volt που ήταν ο στόχος. Αυτό συνεπάγεται μικρότερο κόστος, μικρότερη επιφάνεια και ευκολία κατασκευής.

Επειδή όμως το ρεύμα που δίνουν είναι περίπου 100 mA, χρησιμοποίησα άλλες δύο σειρές των τριών στοιχείων σε παράλληλη σύνδεση με την άλλη σειρά (συνδέοντας τα ελεύθερα αρνητικά των 3 οριζόντιων σειρών μεταξύ τους και τα ελεύθερα θετικά των ίδιων σειρών μεταξύ τους) για να πετύχω περίπου 250-300 mA.

Άρα σύνολο 9 τεμάχια, συνολικό κόστος 27 ευρώ. Ζήτησα να βάλουν στο πακέτο και ένα μέτρο υλικό διασύνδεσης, αν και θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω απλό καλώδιο.

Πλαίσιο θα μπορούσα να κατασκευάσω από plexiglass, προτίμησα όμως την εύκολη (αλλά λειτουργική) λύση μιας πλαστικής ...κορνίζας 24χ20cm! Μικρό μέγεθος, ελαφριά και με χαμηλό κόστος: Μόλις 1 έως 3 ευρώ, ανάλογα με την κορνίζα.

Για να μπορώ να συνδέω διάφορες συσκευές, φορτιστές ή επαναφορτιζόμενες μπαταρίες - συσσωρευτές , χρησιμοποίησα ένα βύσμα αντάπτορα αναπτήρα αυτοκινήτου όπως φαίνεται στη φωτογραφία (κόστος ούτε μισό ευρώ από κατάστημα ηλεκτρονικών).

Προμηθεύτηκα και ένα μικρό μετασχηματιστή αναπτήρα αυτοκινήτου με είσοδο 12 volt και έξοδο 1,5 - 3,0 - 4,5 - 6,0 - 7,5 - 9,0 - 12,0 volt. Ο μετασχηματιστής (βλ. φωτογραφία κάτω) συνδέεται στο βύσμα που ανέφερα αμέσως πριν. Έτσι θα μπορώ να συνδέω όλων των ειδών τις συσκευές ή μπαταρίες από 1,5 έως 12 volt χωρίς πρόβλημα.

Η πρώτη δοκιμή ήταν κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας του Απριλίου, ώρα 15:00. Το μικρό ηλιακό πάνελ με τα φωτοβολταϊκά στοιχεία COPPER INDIUM DISELENIDE στη λιακάδα, με το πολύμετρο να δείχνει 12,5 volt και 230 mA! (Update: Μάιος, ώρα 12:00: 13,2 volt και 260 mA) .

Μετά τη σύνδεση του μετασχηματιστή στο μικρό ηλιακό πάνελ, το πολύμετρο έδειχνε 12,0 volt από 12,5. Άψογα! Σίγουρα τους καλοκαιρινούς μήνες η απόδοση θα είναι λίγο καλύτερη, αλλά και έτσι είναι μια χαρά! Άλλωστε πάνω από τα 15 volt θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ο μετατροπέας.

Η πρώτη πρακτική χρήση ήταν να φορτίσω το κινητό μου χρησιμοποιώντας τον φορτιστή αυτοκινήτου του και η δεύτερη να φορτίσω μερικές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Η επόμενη κίνηση θα είναι να χρησιμοποιήσω το ηλιακό πάνελ στον φορητό υπολογιστή (laptop). Αυτό θα πει απεριόριστη (σχεδόν) αυτονομία!

Πιθανές βελτιώσεις του φωτοβολταϊκού πάνελ:

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κι άλλες σειρές των τριών φωτοβολταϊκών στοιχείων για περισσότερα mA, μεγαλώνοντας ελαφρώς το μέγεθος του ηλιακού πάνελ. Για παράδειγμα, με άλλα 9 φωτοβολταϊκά στοιχεία, το ρεύμα θα έφθανε 500 με 600 mA στα 12-14 volt.

Δεν χρησιμοποίησα ρυθμιστή φόρτισης που θα προστάτευε την μπαταρία από υπερφόρτιση. Σε μεγαλύτερα πάνελ η χρήση ρυθμιστή φόρτισης είναι χρήσιμη. Τον χρησιμοποιούμε στο μικρό αυτόνομο φ/β σύστημα αλλά και σε μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάνελ όπως το φ/β 100 Wp.


Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα: http://www.iqsolarpower.com/small_solar_panel.htm

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Μια σύντομη ματιά στην ιστορία του φωτοβολταϊκού

"Η ουσία ενός φαινομένου γίνεται καλύτερα αντιληπτή όταν το ερευνούμε από την γένεσή του."

Αριστοτέλης

1839 Ο 19χρονος φυσικός Edmund Becquerel ανακαλύπτει το φωτοβολταϊκό φαινόμενο, καθώς πειραματιζόταν με ηλεκτρολυτικό στοιχείο αποτελούμενο από δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια σε αγώγιμο υγρό. Η ροή αυξανόταν με την έκθεση στον ήλιο. Οι σημειώσεις του γύρω από το φαινόμενο, είχαν φανεί πολύ ενδιαφέρουσες στην επιστημονική κοινότητα αλλά χωρίς πρακτική εφαρμογή.
1883 Ο Charles Fritz παράγει ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο με απόδοση 1-2%.
1904 Ο Albert Einstein γράφει την πληρέστερη θεωρία γύρω από το φωτοβολταϊκό φαινόμενο. Για την θεωρητική του εξήγηση τιμήθηκε με βραβείο Nobel το 1921.
1918 O Πολωνός Jan Czochralski κατασκευάζει το πρώτο στοιχείο μονοκρυσταλλικού πυριτίου.
1932 Παρατηρείται το φωτοβολταϊκό φαινόμενο στο κάδμιο σελήνιο. Σήμερα το CdS αποτελεί πολύ σημαντικό υλικό παραγωγής φωτοβολταϊκών panel.
1954 Στα Bell Laboratories, ανακαλύπτουν ότι το πυρίτιο μαζί με συγκεκριμένα ρυπαρότητες είναι πολύ ευαίσθητο στο φως. Το αποτέλεσμα είναι τα πρώτα πρακτικά φωτοβολταϊκά στοιχεία με απόδοση 6%.
1958 Κατασκευάζεται φωτοβολταϊκό στοιχείο με απόδοση 9%. Στις 17 Μαρτίου εκτοξεύεται το Vanguard I, ο πρώτος δορυφόρος τροφοδοτούμενος από φωτοβολταϊκά, που θα δουλέψει συνεχόμενα για 8 χρόνια.
  • Δύο ακόμη δορυφόροι ο Explorer III & ο Vanguard II εκτοξεύονται από τους Αμερικάνους και ο Sputnik III από τους Σοβιετικούς.
  • Στην Georgia κατασκευάζεται ο πρώτος τροφοδοτούμενος από φωτοβολταϊκά στοιχεία τηλεφωνικός αναμεταδότης.
1959 Παράγονται φωτοβολταϊκά με 10% απόδοση.
  • Η Αμερική εκτοξεύει τους δορυφόρους Explorer VI & VII με 9.600 φωτοβολταϊκά στοιχεία.
1960 Παράγονται φωτοβολταϊκά με 14% απόδοση.
1963 Η Ιαπωνία εγκαθιστά φωτοβολταϊκά σε φάρους - η μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή διάταξη της εποχής.
1972 Οι Γάλλοι εγκαθιστούν άμορφα CdS φωτοβολταϊκά σε ένα σχολείο στην επαρχία Niger.
1976 Ξεκινούν οι πρώτες εφαρμογές φωτοβολταϊκών για την τροφοδότηση ψυγείων, τηλεπικοινωνιακού & ιατρικού εξοπλισμού, άντλησης νερού και φωτισμού.
1977 Η συνολική παραγωγή φωτοβολταϊκών ξεπερνά τα 500 kW.
  • Στην Αυστραλία στο Pentax World Solar Challenge νικά ένα κινούμενο από φωτοβολταϊκά αυτοκίνητο της General Motors με μέση ταχύτητα 71 km/h.
1983 Η παγκόσμια παραγωγή φωτοβολταϊκών ξεπερνά τα 21,3 MW.
1984 Κυκλοφορούν τα άμορφα φωτοβολταϊκά.
1999 Η συνολική παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ σε φωτοβολταϊκά φτάνει τα 1000 MW.
2002 Η συνολική παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ σε φωτοβολταϊκά φτάνει τα 2000MW.
Σήμερα Μια από τις πιο σημαντικές εφαρμογές φωτοβολταϊκών είναι η συμπληρωματική παραγωγή ενέργειας. Στην Βόρεια Αμερική πολλές εταιρείες παραγωγής ενέργειας (αντίστοιχες ΔΕΗ) υποστηρίζουν τα φορτία του κλιματισμού τους θερινούς μήνες με φωτοβολταϊκά συστήματα.
Ο αυριανός στόχος
Το 20% της συνολικής παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.